Andrahandsuthyrningar
Bostadsrättslagens sjunde kapitel reglerar bl.a. hur bostadsrättsinnehavare får använda sin lägenhet. När det gäller just andrahandsuthyrning så stadgar 7 kap. 10 § en bostadsrättsinnehavare får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt samtycke.
Att lägenheten upplåts i andra hand utan behövligt samtycke eller tillstånd kan utgöra grund för bostadsrättens förverkande enligt 7 kap. 18 § p.2. och leda till grund för uppsägning.
Andrahandsuthyrningar tillåts av Brf Sjöboden vanligtvis när det finns skäl att hyra ut en bostadsrätt. Det gäller till exempel när bostadsrättshavaren arbetar eller studerar på annan ort eller önskar provsambo. En ansökan med angivande av skäl ska lämnas till styrelsen och ett av alla parter underskrivet hyresavtal ska bifogas. Ansökningsblankett, hyresavtal och information från Fastighetsägarna finns längre ner på sidan. Ansökan beviljas med högst ett (1) år. Om behovet därefter kvarstår ska en ny ansökan lämnas, fast max 3 (tre) år sammanlagt.
Tänk på att vara ute i god tid (minst en månad) med din ansökan.
Brf Sjöboden tar ut en avgift för andrahandsuthyrning, enligt föreningens stadgar. Avgiften per år är tio procent av prisbasbeloppet och betalas månadsvis (cirka 400 kr/mån). Avgiften återbetalas inte även om perioden för andrahandsupplåtelsen av någon anledning förkortas.
Begreppet inneboende användes i vissa sammanhang. Det krävs inget tillstånd för att som lägenhetsägare ha en inneboende om du bor kvar i lägenheten. Skulle uthyrandet till en inneboende dock komma till besvär för bostadens värd eller grannar kan det komma att behöva upphöra, trots att själva uthyrningen är lovlig.
Om du däremot vistas till exempel på annan ort och låter den inneboende disponera lägenheten helt på egen hand, blir det en andrahandsupplåtelse och tillstånd krävs. Detta gäller inte om lägenheten disponeras av:
- din maka, make, registrerad partner eller sambo
- dina föräldrar
- dina barn
- dina syskon
- föräldrar, syskon eller barn till din maka, make, registrerad partner eller sambo.
En ansökan måste göras för att föreningen ska ha kännedom om att din bostadrätt är uthyrd och vem som bor i lägenheten. Föreningen ska alltid ha aktuella kontaktuppgifter både till den boende och till medlemmen. Du är som ägare av bostadsrätten alltid ansvarig även när den är uthyrd. Det är du som innehavare som ansvarar för att föreningen får tillträde till lägenheten vid behov samt för eventuella skador och störningar som uppkommer.
Om du får tillstånd, tänk på att:
- du är ansvarig för att månadsavgiften betalas
- du är ansvarig för att hyresgästen inte stör andra boende eller skadar föreningens egendom
- du är ansvarig för att informera hyresgästen om vad som är på gång i föreningen
- upprätta ett skriftligt kontrakt och försäkra dig om din besittningsrätt
- hyresgästen endast får använda c/o-adress. Ditt namn är kvar på namntavlan i entrén, brevlådan, porttelefon och på lägenhetsdörren.
Korttidsuthyrning
Korttidsuthyrning (som Airbnb) är endast tillåten om du hyr ut en mindre del av lägenheten och själv bor kvar under dina gästers vistelse. Bostaden kan aldrig hyras ut till fullo utan styrelsens godkännande.
Dokument
Ansökan om tillstånd till upplåtelse av bostadsrättslägenhet i andra hand (.pdf)
Avtal om upplåtelse av bostadsrättslägenhet i andra hand(.pdf)
Detta gäller mellan förening och bostadsrättshavare(.pdf)
Detta gäller mellan bostadsrättshavare och hyresgäst(.pdf)